Moment voor je testament

A A

De erfenis in harmonie verdelen

De erfenis in harmonie verdelen

De verdeling van een erfenis, we denken allemaal dat dit in onze familie geen problemen oplevert. Maar hoe kan het dan toch dat de meeste familieruzies ontstaan door de verdeling van een erfenis? En belangrijker, hoe kunnen we zo’n ruzie voorkomen?

Een testament is het toverwoord

Voor de meeste ruzies over de erfenis is een testament het toverwoord. De verdeling van de erfenis ligt dan gewoon vast en nabestaanden weten wat de wensen van de overledene zijn. Niet zo leuk om over na te denken misschien, maar het loont zeker. U wilt toch ook niet dat uw kinderen elkaar straks nooit meer zien, alleen maar doordat ze allebei die dierbare herinnering aan het kastje van oma hebben?

Wie mag uw financiële zaken straks afwikkelen?

In uw testament legt u vast hoe u wilt dat uw nalatenschap wordt verdeeld. Daarnaast kunt u vastleggen wie de praktische zaken afwikkelt. Dit heet een executeur. Deze executeur kan een familielid zijn of juist iemand van buiten. Sommige mensen vinden het prettig om hun familieleden hier niet mee te belasten, zodat zij kunnen rouwen. Dan stellen zij een professionele executeur aan in het testament. Een executeur regelt bijvoorbeeld uw bankzaken, de verdeling van de erfenis en eventueel de verkoop van uw huis.

Bedenken wat u wilt vastleggen in uw testament

Voordat u naar de notaris gaat, is het handig om te bedenken wat u wilt. Wat zijn bijvoorbeeld dierbare spullen en wilt u een executeur aanstellen? In de Testamentwijzer komen al deze onderwerpen in logische volgorde langs. Zo kunt u rustig bedenken wat voor u belangrijk is. De notaris helpt u vervolgens om uw keuzes vast te leggen in een testament.

Doe de Testamentwijzer